Lady Day

billie-holiday

M-am găsit toată ziua fredonând Summertime. E una dintre cele mai complexe si mai des utilizate piese de jazz vocal din istorie.

Pe Billie Holliday am descoperit-o prin intermediul unui coleg de facultate. Bineînțeles, auzisem si cunoșteam câte ceva despre cele 3 mari doamne ale jazzului american, Holliday, Fitzgerald si Franklin, dar niciodata nu fusesem curios sa le aud.

Până la Summertime.

Citisem undeva ca Billie Holliday a vrut sa înregistreze Strange Fruit, o melodie controversata pentru perioada aceea din istoria rasială a Americii, dar a fost refuzată de fiecare producator. A avut norocul cu Commodore Records , o casa de discuri mica, situată într-un mic magazin comercial din Harlem, condus de Milt Gabler, unchiul viitorului comedian și actor Billy Crystal. Pasiunea lui Gabler pentru muzica de calitate și pentru artiști au făcut ca discul sa devina cu succes de vânzări, iar melodia a intrat in repertoriul artistei pentru următorii 20 de ani.

Timbrul vocii ei spune poveștile triste ale vieții ei. Până la succes a cunoscut o copilărie pe drumuri, cu o mamă pe care a văzut-o rar. La 12 ani a trecut printr-o traumă care a marcat-o. Un vecin a violat-o. Apoi, pentru a se întreține, a lucrat într-un bordel făcând diverse servicii fetelor de acolo. A început să cânte in diverse baruri de noapte, de la 17 ani. Numele de scena si l-a luat de la Billie Dove , o actriță preferată și de la Clarence Holliday, presupusul ei tată.

Embraceble you , a intrat în Grammy Hall of Fame in 2005.

Poti gasi mai multe despre Billie Holliday AICI

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în muzica și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s