“ Diavolul stă în detalii “ sau mintea labirintică a lui Kubrick

Vorbeam într-o postare precedentă, despre genialitatea anumitor regizori și am amintit atunci de Kubrick și de atenția lui la detalii.

Auzisem fel de fel de bârfe despre marele regizor, cum că, odată cu înaintarea în vârstă și-ar fi pierdut mințile, tocmai de aceea filmele lui durau atât de mult ca să fie produse. Apoi, auzisem de interesul lui pentru simbolistică și de colaborarea fructuoasă cu Arthur C. Clarke la Odiseea spațială ( monolitul ?) dar niciodată nu mi-am imaginat ca cineva să își lase viața condusă de căutarea detaliului perfect pentru imaginea perfecta, pentru scenariul perfect, până când nu am dat peste mărturia unui colaborator de-a lui Kubrick, care spune că pentru Eyes wide Shut, regizorul închiriase o hală întreagă în care își depozitase doar notițele pe marginea scenariului.room-237-poster01

Room 237 este un documentar la limita bârfelor. Imaginați-vă o cameră nesfârșită de oglinzi, iar dumneavoastră sunteți în mijlocul ei. Veți identifica sute de imagini deformate ale dumneavoastră, de care e probabil să râdeți. Dar veți recunoaște câteva fațete fascinante ale aceluiași chip monoton. O camera uriașa plină de oglinzi e și filmul acesta, în mijlocul ei, stând sub analiză Kubrick. Se identifică o multitudine de teorii, imagini, deformate. Dar, ascunse bine, veți da și peste sâmburii unor idei care va vor face mintea să ardă.

Room 237  este o pseudo memorie a producției și a simbolurilor ascunse ale luiThe Shining , unul din filmele cult ale genului horror.  Dincolo de romanul lui Stephen King, spectatorul este invitat să observe conspirațiile lui Kubrick, chiar si acolo unde nu sunt.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în fictiune și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la “ Diavolul stă în detalii “ sau mintea labirintică a lui Kubrick

  1. Pingback: The Shining | ormuz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s